Historische sprokkels: De zoektocht naar Dokter Karel Vanraes

Een tijdje geleden gingen wij voor Erfgoeddag op zoek naar enkele dokters die in Hoboken een straat naar zich vernoemd kregen. Karel Van Raes werd daarbij wel heel stiefmoederlijk behandeld.

De literatuur leverde maar weinig informatie. "Dokter Karel Louis Van Raes (geboren te Gheluwe op 11/9/1887) was voor de Eerste Wereldoorlog een befaamd geneesheer in de gemeente, maar heeft zich nooit politiek geëngageerd. Hij was geneesheer van de gezondheidscommissie van de gemeente en van de gemeentescholen." Dat lezen we bij R. CORREMANS, De straten en straatnamen van Hoboken, verschenen in 1991, op blz. 138.

Onmiddellijk maakte ik de bedenking dat de man uit West-Vlaanderen toch bijzonder jong was om voor de Eerste Wereldoorlog al 'befaamd' te zijn. Wat had hij dan wel voor bijzonders gedaan? Was er iets van die sublieme carrière bekend? Wanneer vestigde hij zich in Hoboken? Was hij gehuwd? Had hij kinderen? Corremans geeft hierover geen details. Hij vermeldt evenmin een bron voor zijn bewering. Vragen hieromtrent aan het district naar aanleiding van Erfgoeddag dit jaar, bleven onbeantwoord. Van de Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen (KARVA) kreeg ik evenmin reactie.

Zijn aanstelling in de gezondheidscommissie van de gemeente (20 februari 1906) en van de gemeentescholen (26 februari 1912), kon ik controleren in de besluiten van de Gemeenteraad en van het College van Burgemeester en Schepenen.

Maar voor het overige heeft deze 'befaamde geneesheer' blijkbaar maar weinig sporen nagelaten. De frustratie nam alsmaar toe, vooral omdat zelf opzoekingen doen in bevolking en burgerlijke stand niet toegelaten is.  En dus werd de vraag onlangs opnieuw aan de bevoegde stadsdienst gesteld.

Deze keer kwamen er wel antwoorden. Ik zet ze even op een rij. Karel Louis Van Raes werd geboren te Geluwe (West-Vlaanderen) op 11/9/1887. Op 10/08/1887 huwde hij te Ieper met Hermina Maria Hortensia Liègeois, geboren op 10/12/1848.
Op 16/1/1889 wordt te Ieper een zoon geboren Jozef Albert Karel Van Raes.

(Lees verder onder de foto)
Links boven geboorte-akte Karel Vanraes 1857
Mijn twijfel van het eerste uur was dus gegrond: de geboortedatum kon onmogelijk juist zijn. Het geboorteregister van Geluwe levert het onomstootbare bewijs: Carolus Ludovicus Vanraes (aan elkaar) werd geboren op 11/09/1857 als eerste zoon van landbouwer Albertus Leonardus Vanraes (°26/1/1824- + 24/4/1899) en Rosalia Deceuninck (°7/7/1832 - + ?). Voor hem kwam een dochter ter wereld, na hem zouden nog negen kinderen volgen. Hoeveel kinderen van dit kroostrijk gezin volwassen werden, hebben wij (nog) niet nagekeken. Het heeft ook maar weinig belang voor ons onderzoek.

Over zijn studies blijven we voorlopig in het ongewisse, maar door zijn huwelijksakte (in het Frans opgesteld) weten we wel dat hij "docteur en médecine" was en voor zijn huwelijk legerarts is geweest. Dankzij de juiste geboortedatum kunnen we verder op zoek gaan. Zijn echtgenote was modiste.

Wanneer hij zich in Hoboken heeft gevestigd, is onduidelijk. Daar moeten we de Bevolkingsregisters voor raadplegen, en dat mogen we niet zelf. Bovendien wordt er op vele plaatsen een retributie aangerekend. In Antwerpen bedraagt die 50 euro per uur.

Zijn echtgenote en zoon zouden sinds 28/03/1903 ingeschreven zijn te Berchem, komende van Hoboken.
Zij werden afgeschreven te Berchem op 12/10/1903 om ingeschreven te worden in Antwerpen, Welvaartstraat 1.
Maar wat dan met Karel zelf? Was hij al eerder ingeschreven in Antwerpen? En hoe zit het dan met Hoboken? De aanstellingen van Karel Vanraes in Hoboken dateren van latere datum. Of hij in 1906 (opnieuw) ingeschreven was in Hoboken, is nog steeds niet duidelijk.
Misschien moeten we de vraag nog eens een keer stellen aan de bevoegde dienst. X maal is scheepsrecht.

Wordt vervolgd!

Reacties

  1. Beste, ik ben Karel Vanraes, achterneef van bovenstaande. Indien u meer informatie wenst over dokter Karel Vanraes mag u me gerust verder contacteren op mail-adres: karel.vanraes@belgacom.net

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts