Dementia: muziek voor het goede doel

Op 11 augustus werd in het woonzorgcentrum Maria Boodschap te Niel een opmerkelijk project voorgesteld: Dementia, een muziekclip van Gravity Noir. Het was Herman Goossens, algemeen directeur van de instelling die de aanwezigen welkom heette. Hij benadrukte dat het woonzorgcentrum zeer graag medewerking verleent aan projecten met een hart. Dit project was vooral bijzonder omdat enkele bewoners - de ouders van de initiatiefnemer - een hoofdrol hebben in het filmpje.

Herman Goossens
Het nummer van Gravity Noir gaat over de problematiek van dementie. Het gaat niet enkel over de zieke maar ook over zijn omgeving. Bedoeling is hiermee financiële middelen te vinden voor de Alzheimerliga.

"Vergeet dementie, onthoud de mens"
François De Vleeschouwer

Hiermee gaf François De Vleeschouwer, voorzitter van de Alzheimerliga Vlaanderen vzw de kerngedachte weer van dit bijzonder mooie project dat op gang werd getrokken door Patrick Knight en door een team van vrijwilligers werd uitgevoerd.
Mensen die aan dementie lijden worden al te vaak getaxeerd op die (laatste) fase van hun leven, terwijl de rest vergeten wordt. Nochtans is die mens nog altijd dezelfde persoon met dezelfde geschiedenis. Deze is moeder, vader, zoon, dochter, broer of zus van iemand....

De Alzheimer Liga Vlaanderen vzw ijvert voor een Vlaanderen waar mensen bewust omgaan met dementie en gepaste zorg genieten; waar geen plaats is voor taboes en waar personen met dementie een rechtmatig kwaliteitsvol leven leiden.

De Liga is het aanspreekpunt voor personen met dementie, mantelzorgers, familieleden en –groepen. De Liga is een alom erkende gesprekspartner van relevante organisaties -waaronder het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw, het Familieplatform Geestelijke Gezondheid vzw, Vlaams Patiëntenplatform vzw en diverse overheden, en geniet structurele overheidssteun voor de belangrijke bijdrage die ze levert. Jaarlijks heeft de Liga nood aan een budget van 400.000 euro. Nauwelijks 3% hiervan komt van de overheid.
Voor de Liga staan respect voor de mens met dementie, betrokkenheid met en steun aan de mantelzorger voorop. De eigen ervaring en kennis dient als uitgangspunt om elkaar te ondersteunen en om de levenskwaliteit te bevorderen.

Alle financiële steun is dus welkom.
Patrick Knight
En zo kwam op een mooie dag zanger, tekstschrijver en performer Patrick Knight met het idee een liedje te schrijven over de problematiek van dementie en daarmee fondsen te werven voor de Liga. Want Patrick wéét waar het over gaat. Zijn moeder en de familie langs haar zijde zijn getroffen door deze vreselijke ziekte.
Met het initiatief “maak een donatie en ontvang een gratis download” hoopt hij dat de Alzheimer Liga Vlaanderen en Alzheimer’s Society UK zoveel mogelijk giften zal ontvangen.

Patrick heeft het geluk omringd te zijn door artistiek gelijkgestemde vrienden die er niet op uit zijn er financieel beter van te worden, maar vooral het geluk vinden in het delen van hun passie voor hun hobby. Zo maakt en creëert Andrew Williams de basis voor bijna alle hoesontwerpen voor Gravity Noir en heeft Javier Rodriguez Iglesias remixen gemaakt van de nieuwe Gravity Noir nummers. 
En zo werkte Patrick voor Dementia samen met “Het GenOOtschap - Hoboken Explorers” en de “Gidsenwerking Fort 8” om de videoclip te maken voor Gravity Noir. Vooral Peter De Vos, cameraman en Simon Clarys, licht en geluidstechnicus hebben zich met volle overgave ingezet op het videoproject. Andere clips zullen zeker nog volgen.

Patrick's ouders verblijven nu allebei in het WZC Maria Boodschap, maar zijn afkomstig uit Hoboken. Vanzelfsprekend werd dan ook Hobokens districtsvoorzitter Kathelijne Toen gevraagd een afsluitend woordje te zeggen. Op jonge leeftijd werd zij geconfronteerd met de dementie van haar grootmoeder. "Petteke" verbleef vele jaren in de gespecialiseerde afdeling in de Regenboog in Zwijndrecht.  Het was zeer bevreemdend, pijnlijk, om niet meer herkend te worden door haar eigen grootmoeder of te merken dat Petteke voortdurend praatte over tanteke, haar overleden zus.  Petteke werd in de Regenboog met de beste zorgen, liefde en warmte omringd en haar echtgenoot maakte zelfs de bewuste keuze om bij haar te wonen in blok B, de afdeling waar uitsluitend mensen met dementie verbleven.

Kathelijne Toen
De Alzheimer Liga verdient alle financiële ondersteuning. Enkel met ieders inzet immers kan dementie draagbaar gemaakt worden.
Ook in Hoboken wordt volop ingezet op projecten die te maken hebben met dementie. Zo keurde het districtscollege enkele weken geleden een toelage goed aan Woonzorgcentrum Lichtenberg voor de installatie van een interactief schilderij. Met dit schilderij wil men residenten met geheugenstoornissen of een dementieproblematiek laten terugblikken in hun eigen geschiedenis.

Tot slot had de Hobokense districtsvoorzitter voor de makers van de clip niets dan lof. De clip heeft een duidelijke Made in Hoboken- stempel: Sorghvliedt, Gravenhof, Fort 8 enz. 
vlnr: Herman Goossens - Patrick Knight - Kathelijne Toen - François De Vleeschouwer - Peter De Vos

tekst en foto's : Vera Caremans

Reacties

  1. Bedankt Vera Caremans voor de lovende woorden en vooral om ons initiatief de nodige aandacht te geven (y) Voor meer info kunnen mensen terecht op de deze speciaal door de Alzheimer Liga gemaakte webpagina: http://www.alzheimerliga.be/.../another-dimension.../ Voor elke donatie, hoe klein dan ook, ontvangen mensen de gratis mp3 + flac download van de nieuwe singel "Another dimension (Dementia)". Bovendien maken ze nog kans op een gratis exemplaar van het nieuwe Gravity Noir album, trekking eind dit jaar. Voor al diegene die het album "Handmade" wil aankopen, en een deel van de opbrengst gaat naar de Alzheimer Liga Vlaanderen, kunnen dit nog voor de officiële release op 1 december 2016. Bezoek hiervoor de Gravity Noir website waar je hem vanaf nu kan bestellen als special pré-sale CD Digipack. Enkele dagen later zit deze bij jou in de brievenbus (y) http://www.gravitynoir.com/shop/gravity_noir_album_handmade/ Met vriendelijk groeten van respect, Patrick Knight

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omgaan met dementie hoeft niet altijd verpleging te zijn. Je hebt tegenwoordig diverse hulpmiddelen die mensen trainen om de hersencapaciteit te verhogen. Deze techniek wordt met de dag beter!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts