Stad en districten vieren de bevrijding

Op 5, 6 en 7 september viert Antwerpen de Bevrijding. Die dagen wordt het centrum van de stad ondergedompeld in de sfeer van weleer met het Bevrijdingsbal, een legervoertuigenparade en enkele plechtigheden. Op zaterdag 6 en zondag 7 september is het bovendien Klassiek in de stad: een gratis concert van deFilharmonie op het Sint-Jansplein. Ook in de districten Deurne, Hoboken en Merksem wordt de Bevrijding gevierd.


De Bevrijdingsfeesten gaan traditioneel van start met het Bal van de Bevrijding, georganiseerd door het district Antwerpen. Het bal vindt plaats op de Groenplaats, op vrijdag 5 september. Dit jaar zijn er danslessen en er is een beauty boudoir in jaren ’40-stijl. Muziek komt van The Midnight Blue Birds, de PDM Big Band en een dj-set van Radio Minerva. Liefhebbers kunnen zich wagen aan een digitale retro-fotoshoot.

Programma 5 september
  • 17.00 tot 19.00 uur: wandeling 'Antwerpen onder de V-bommen 1944 - 1945, de littekens van de oorlog', inschrijven via district.antwerpen@stad.antwerpen.be of tel. 03 338 35 38
  • 18.00 tot 19.00 uur: live-uitzending Radio Minerva.
  • 19.00 tot 19.20 uur: historische legervoertuigenparade
  • 19.30 tot 20.30 uur: liveoptreden The Midnight Blue Birds
  • 20.30 tot 21.15 uur: danslessen met Dancing Sophie
  • 21.30 tot 00.00 uur: PDM Big Band, een groot succes in 2012

Op zaterdag 6 september vindt er om 15 uur een optocht plaats van oude legervoertuigen van AMVA (Antwerp Military Vehicles Association). De parade gaat van het stadspark naar de binnenstad en wordt begeleid door muziekkapellen uit binnen- en buitenland. De parade houdt halt op de Suikerrui waar het publiek de voertuigen kan bezoeken.

Praktisch
  • 15 uur: De parade vertrekt aan het stadspark en volgt de route Rubenslei, Quellinstraat, Meir, Groenplaats, Suikerrui.
  • 16 - 18 uur: static show aan Suikerrui  
  • 16 - 17 uur: generale repetitie taptoe op de Grote Markt
’s Avonds, om 20 uur, kunnen liefhebbers gaan kijken naar de Internationale Taptoe met binnen- en buitenlandse muziekkapellen. Op het programma staan vaste waarden zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen, de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, maar ook de Royal Military Academy MusicBand uit Brussel en The Southern Highlanders Pipes&Drums met Highland Dancers uit het Verenigd Koninkrijk. Zoals elk jaar is de Taptoe weer een succes: alle kaarten zijn al de deur uit.


Daarnaast zijn er nog plechtigheden in de stad zoals een bloemenhulde en plechtigheden aan monumenten.

Tot slot is er op zaterdag 6 en zondag 7 september nog het gratis openluchtfestival ‘Klassiek in de Stad’, op het Sint-Jansplein, in samenwerking met deFilharmonie en de Vlaamse Opera. Meer info daarover staat op www.klassiekindestad.be.

Onze oorlogskenner Johnny Driesen in 1968.

In Hoboken wordt de Bevrijding herdacht op donderdag 4 september met een bijeenkomst in park Sorghvliedt om 18.45 uur, een optocht naar het Heldenmonument in park Broydenborg om 19.15 uur en tot slot een bloemenhulde en toespraken aan het Heldenmonument om 19.30 uur.

Meer info over de Bevrijdingsfeesten staat op www.antwerpen.be.  Klik hier voor de rechtstreekse link.

Reacties

Populaire posts