Historische sprokkels: Café De (Nieuwe) Spiegel: een naam om als 'monument' te beschermen

Café De Nieuwe Spiegel bestaat al even. Het is niet zozeer een monument in Hoboken, dan wel een begrip. Geen enkel nog bestaand café hier heeft immers een naam die zover teruggaat in de tijd. We vinden hem voor het eerst vermeld in het begin van de 17de eeuw. De naam is wel een paar keer lichtjes gewijzigd. Het café heette De Spiegel, de Klynen Spiegel, de Oude Spiegel en dan de Nieuwe Spiegel.


Op deze plaats ligt een stuk van mijn familiegeschiedenis. Niet alleen hebben aardig wat familieleden hier hun nooit te stillen dorst bestreden, maar achter de toog stond indertijd ook een telg uit de familie Caremans. Kobe, ofte Jacobus Caremans, bijgenaamd Kobe "van den Do". De bijnaam van de familie Caremans is sinds mensenheugenis immers "de Dokes", naar ene Jodocus C. In die tijd heette  het de 'Oude spiegel'. En boven in de gevel was inderdaad een oude, deels afgebladerde spiegel aangebracht.  


Kobe en de zijnen hadden een stevige reputatie. De Spiegel was indertijd de plek waar de soldaten van fort 8 vertier zochten en dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Als zij het wat te bont maakten gooide patron Kobe hen zonder pardon buiten, hetzij langs de deur, hetzij langs een raam, ongeacht of dat op het gelijkvloers of op de verdieping was. Gelukkig voor de vechtersbazen was er voor het café toen nog geen harde bestrating.

vooraan Jacobus Caremans (Kobe) en Rosalia Verbruggen
achteraan met schuiftrompet mijn overgrootvader Joannes Caremans en de tweede links van hem
(rechts op de foto dus, mijn grootvader Louis.


Vera Caremans

Reacties

 1. Tof om deze geschiedenis van "de spiegel" te lezen. Begin 1900 de estaminet door mijn overgrootvader Medard Boonen gekocht.
  Het gebouw, zoals we het nu kennen met 2 verdiepen, staat het er sinds 1927.
  Na het overlijden van Medard is het café verder gezet door zijn vrouw Maria.
  Later is daar mijn grootmoeder Agnes Boonen bijgekomen.
  Haar broer Omer is er na het overlijden bijgekomen. Voorheen hield hij zich vooral bezig met cinema géant. "Den boonen" in de volksmond.
  Rond 1987 is het café overgenomen door mijn vader Wim mantels en Ann Boonen. Dit tot 1996.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts