Welzijnsschakel Hoboken: ontbijtpakketten voor het goede doel

Welzijnsschakel Hoboken is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor kansarmen. De organisatie  is gevestigd in Hoboken maar zet zich in voor kansarmen uit Hoboken en Wilrijk.


We willen die mensen helpen om financieel rond te komen, een betere plaats te vinden op de arbeidsmarkt en om de kinderen alle kansen te geven in het onderwijs. Zo hebben de kinderen meer kans om de cyclus van armoede te doorbreken. Om dat effect te bereiken voorzien we cursussen, administratieve ondersteuning en voedselbedeling.

De voedselbedeling is afhankelijk van giften van andere organisaties om hun pakketten samen te stellen. Sinds 2013 is een belangrijke leverancier van melk weggevallen. Tot twee jaar geleden kon Welzijnsschakel beroep doen op het BIRB (Belgisch Interventie- en Restitutiebureau) om aan melk te komen voor in het voedselpakket. Het BIRB is een parastatale organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de verwerking van de landbouwoverschotten binnen Europa.

Twee jaar geleden besloot het BIRB om minder melk te bezorgen aan organisaties
als Welzijnsschakel. Daar zijn twee belangrijke redenen voor:
 1. Door een aangepast Europees landbouwbeleid zijn er minder melkoverschotten (de zogenaamde 'melkplas' is weggewerkt). De verminderde overschotten worden verdeeld over evenveel hulporganisaties. Elke organisatie krijgt de facto minder melk.
 2. Het BIRB heeft een team van voedseldeskundigen gevraagd welke voedingswaren er door hulporganisaties moeten verdeeld worden omdat ze essentieel zijn voor een evenwichtig voedingspatroon. Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat het BIRB die studie naar eer en geweten heeft uitgevoerd, verbaasde het ons toch te lezen dat melk geen essentiële voeding is. (Champignons en tonijn zijn dat volgens het BIRB wel.)
Door het gewijzigd beleid kon Welzijnsschakel het afgelopen jaar maar vijf liter melk per gezin leveren. Wij zijn ervan overtuigd dat dat strikt onvoldoende is, zeker voor gezinnen met jonge kinderen.

Welzijnsschakel Hoboken heeft in 2012 voor ongeveer 140.000 euro aan voedsel bedeeld. Dat voedsel was onder meer afkomstig van vzw De Voedselbank, lokale handelaars en giften. In de 140.000 euro aan voedsel zit dus nauwelijks geld.
Daarom zamelen wij door middel van een nieuwe actie extra financiële middelen in. Op die manier hopen wij de 140 gezinnen uit Hoboken die beroep doen op Welzijnsschakel te kunnen voorzien van de melk die nodig is voor de evenwichtige groei van jonge kinderen.

Om Welzijnsschakel Hoboken te steunen organiseer, ik samen met 2 jonge vrijwilligers, een actie om geld in te zamelen. Met dat geld kan dan melk aangekocht worden voor de voedselbedeling. Op 1 januari 2015 verkopen en bezorgen we ontbijtpakketten aan huis.
Voor meer info en/of bestellingen kan u terecht op www.wzshoboken.be of 0495 721 149

Annelies Van Heyst

Reacties

 1. BIRB heeft natuurlijk helemaal gelijk als ze stellen dat melk geen essentiële voeding is. Enkel mensen met een sterk verouderde kennis over voeding denken daar anders over. Het is dan ook spijtig dat Welzijnsschakel haar visie basseert op verouderde veronderstellingen en blijkbaar haar visie boven die van voedingsdeskundigen stelt.
  Ik sta heel erg achter organisaties als Welzijnsschakel, maar het zou een goede zaak zijn als men zichzelf op dat gebied wat kritischer in vraag zou durven stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom moet deze misschien wel zinvolle reactie anoniem???

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts